SPECT – CT

Posted: 28th April 2015

The brief for this project involved delivering a design solution which not only provided a relaxed and approachable aesthetic but also responded to the highly technical nature or these facilities within the Alfred Health Department of Nuclear Medicine.

SWP_ARTILLERY-ALFRED_IMG_9688

The scope included refurbishment of scanning rooms (for new and relocated SPECT-CT machines), a new reporting room, staff facilities, patient DDA bathroom and changes to the scanner control room.The project required a very high level of team coordination, structural support works to the floor below and a multi-staged approach to construction within a fully functioning and occupied hospital facility.

SWP_ARTILLERY-ALFRED_IMG_9685

Our approach to this project was to work closely with the Alfred Health project team, project stakeholders and specialist consultants to ensure all aspects of the design and complex staging where clearly documented for construction.

SWP_ARTILLERY-ALFRED_IMG_9691

The intent of this approach was to minimise risks during construction and to ensure minimum disruption to the fully functioning scanning facilities adjoining the works.Our team worked closely with Alfred Health stakeholders to ensure all Hospital and Health Department requirements where met within the design.A sense of space and light were key features of the design, as was providing robust material selections meeting the strict requirements for infection control.